{ "title": "Suda Çözünen Vitaminler", "image": "https://www.su.gen.tr/images/suda-cozunen-vitaminler.jpg", "date": "21.01.2024 05:38:41", "author": "Ayalp", "article": [ { "article": "Suda çözünen vitaminler, B grubu vitaminleri ve C vitamini olup, bunlar yağda çözünenlerin aksine vücutta depo edilmezler. Yağda çözünen vitaminler A grubu vitaminlerdir ve özelliklerini uzun süre koruyabilirler. Bu nedenle vücutta depo edilerek daha sonradan vücudun ihtiyaçlarına göre kullanılabilirler. Fakat, özellikle B vitaminleri değerlerini hızlıca kaybetme eğilimi gösterirler. Öyle ki, bu değerlerin kaybolması besinlerin hazırlanma sürecinde dahi başlar.

C Vitamini (Askorbik asit)

Halk arasında belki de en çok bilinen vitamin çeşididir. Bu ünü hak edercesine vücutta birçok işleme dahil olur. Kanın toksinlerden ve mikroplardan arınmasına, bazı dokuların yenilenmesine ve sağlamlaşmasına yardımcı olduğu gibi, aynı zamanda diğer vitaminlerin kullanılmasına da yardımcı olur. Vücutta depolanamadığı için her gün belirli miktarlarda alımı şarttır. Oldukça kolay ve hızlı şekilde değerini kaybeder.

B1 Vitamini (Tiyamin)

Kalp sağlığı için oldukça önemli bir vitamindir. Şeker hastalarında, hastalık sürecini kontrol etmekle görevlidir. Sindirime yardımcı olduğu gibi bedeni enfeksiyona karşı korumada neredeyse C vitamini kadar önemlidir.

B2 Vitamini (Riboflavin)

Hücresel faaliyetlerde yani vücuda alınan besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde görev yapar. Bazı kanser türlerine karşı direnç sağladığı tahmin edilmektedir. Ayrıca bu vitaminin eksikliği kansızlığa sebep olabilir.

B3 Vitamini (Niyasin)

B3 vitamini de diğer B grubu vitaminleri gibi suda çözünen vitaminler arasındadır ve kandaki yağ oranını dengelemekle görevlidir. Aynı zamanda vücudu dışarıdan alınan zararlı maddelerden (Alkol, sigara vs.) temizleme özelliğine sahiptir.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit)

B5 Vitamini diğer B grubu vitaminler kadar büyük bir öneme sahip olmasa da besinlerden enerji elde edilmesinde görev almaktadır.

B6 Vitamini (Piridoksin)

Suda çözünen bir diğer vitamin olup, vücudun yağ ve protein dengesinde rol alır. Özellikle ağır sportif aktivitelerde bulunanların aldıkları protein miktarı kadar B6 vitamini almaları gerekmektedir. Aynı zamanda sinir sistemi üzerinde de etkilidir ve eksikliklerinde sinirsel bozukluk şikâyetleri görünebilir.

B12 Vitamini (Siyanokobalamin)

Alyuvarların (Kırmızı kan hücreleri) üretilmesinde aktif rol oynar. Eksikliği kendisini direkt olarak belli etmeyip ileride hayati tehlikelere sebep dahi olabilir. B6 vitamini ile merkezi sinir sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan yapılardan birisidir.
" } ] }