{ "title": "Suyun Atom Modeli", "image": "https://www.su.gen.tr/images/suyun-atom-modeli.jpg", "date": "19.01.2024 12:06:41", "author": "İcâbet", "article": [ { "article": "Suyun atom modeli, suyun yapısını oluşturan iki hidrojen ve bir oksijen atomunun kimyasal bağ oluşturma şeklini açıklayan geometrik bir modeldir. Su gibi her bir molekülün yapısını açıklayan geometrik modelleri vardır. Suyun molekül yapısı, suyun moleküler yapısı veya suyun atomik modeli isimlerı de kullanılmaktadır.

Suyun atom medeli, iki hidrojen atomunun bir oksijen atomuna bağlanmasıyla ortaya çıkar. Düzgün dört yüzlü şeklindeki bu geometrik yapının tepe noktasında oksijen atomu yer almaktadır. Düzgün dört yüzlünün tabanında birbirine komşu olmayan iki köşede ise hidrojen atomları bulunur. Bu hidrojen atomları, tepe noktasındaki oksijen atomuna polar bağ ile bağlanırlar. Bu nedenle söz konusu geometrik şeklin tabanındaki birbirine komşu olmayan diğer iki köşesinde ise serbest ortaklanmamış elektronlar bulunur. Tepe noktası açısı, yani bir başka deyişle hidrojen atomlarının oksijen atomu ile yaptıkları bağın açısı da 104,5 derecedir. Buna bağ açısı denir.

Suyun atom modelini iyonik olarak da ele almak mümkündür. Bu durumda negatif yüklü hidroksit iyonu (OH-) pozitif yüklü hidrojen iyonuna (H+) bağlanmış olur. Hidrojenin elektriksel yükü +1, oksijenin ise -2'dir. Bu sebeple hidroksit iyonun yükü -1 olarak elde edilmektedir.

İki su molekülü arasında, birinin pozitif tarafı ile diğerinin negatif tarafı etkileşerek hidrojen bağı oluşturur. Oluşan bu hidrojen bağı, su moleküllerinin birbirine ve diğer maddelerin moleküllerine tutunmasını sağlar. Hidrojen bağı elektriksel farktan kaynaklanmaktadır. Su moleküllerinin birbirlerine tutunması olayı kohezyon gerilim olarak adlandırılır.

Suyun atom modeline, geometrik şeklin dışından bakıldığında, yapının elektriksel olarak nötr olduğu görülür. Fakat, düzgün dört yüzlü olan şeklin farklı noktalarında farklı elektriksel yükler vardır. Örneğin, suyun atom modelinde, hidrojen atomlarının bulunduğu bölge pozitif yüke sahip iken, diğer tarafta oksijenin negatifliği sebebiyle negatif yük hakimdir. Bu şekilde elektriksel farklılığa sahip olan moleküller polar yapıdadır denir.
" } ] }