{ "title": "Suyun Halleri", "image": "https://www.su.gen.tr/images/suyun-halleri.jpg", "date": "20.01.2024 10:21:02", "author": "Kârdide", "article": [ { "article": "Suyun halleri, Dünya üzerinde bulunan birçok bileşiğinkine benzer biçimde katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç tanedir. Bu üç hal haricinde ek olarak bir de maddenin plazma hali vardır. Fakat, bu hal su için geçerli değildir.

Suyun halleri tanımı içerisinde, diğer bileşiklerin aksine, iki hidrojen ve bir oksijenden oluşan bu bileşiğin farklı isimleri kullanılır. Katı hali için buz, sıvı hali için su ve gaz hali için de su buharı adını alır. Hatta esasen direkt olarak buhar kelimesi su ile özdeşleşmiş durumdadır. Su, Dünya üzerinde yaşamımız boyunca birçok kez gözlemlerimizle de deneyimlediğimiz bir şekilde bu üç hal arasında döngü halindedir. Katı halden sıvı hale geçiş erime veya sıvılaşma, sıvı halden gaz haline geçiş buharlaşma veya kaynama, gaz halden sıvı haline geçiş yoğunlaşma, sıvı halden katı hale geçiş ise donma olarak adlandırılır. Ayrıca su, katı halden sıvı hale geçmeden direkt olarak gaz haline geçebilir. Doğada sürekli olarak gerçekleşen bu olaya süblimleşme denir. Bu fenomenin tam tersi de gözlemlenmektedir ve ismini bir yağış çeşidi olan kırağıdan alır: Kırağılaşma (Depozisyon).

Suyun katı, sıvı ve gaz hallerinin hepsinin denge halinde olduğu özel bir sıcaklık ve basınç değeri vardır. Bu değer suyun üçlü noktası olarak adlandırılır. Suyun katı, sıvı ve gaz hallerinin bir arada gözlemlenebileceği sıcaklık değeri 273.16 Kelvin, basınç değeri de 611.73 Pascal'dır.

Suyun halleri, hayatımız boyunca birçok kez gözlemlediğimiz hava olaylarına sebep olmaktadır. Her birinin kaynağı H2O molekülleridir. Fakat, farklı sıcaklık ve basınç değerlerinde farklı görünümlere bürünmektedir. Genellikle katı halde kar ve dolu, sıvı halde yağmur ve çiy, gaz halinde ise sis ve nem olarak tecrübe edilir.

Suyun halleri, su döngüsü denilen fiziksel olayı ortaya çıkarmaktadır. Yer yüzeyinde bulunan sular (Deniz, göl, akarsu vs.) güneş ışınlarının etkisiyle ısınır ve buharlaşma gerçekleşir. Oluşan su buharı gökyüzüne doğru çıkar ve bulutları oluşturur. Rüzgârın etkisiyle gökyüzünde sürüklenen bulutlar soğuk hava tabakasıyla karşılaşınca içeriğinde bulunan su buharı bazen yoğunlaşarak yağmur şeklinde bazen de depozisyon geçirerek kar veya dolu olarak yeryüzüne tekrar geri döner ve döngü tamamlanmış olur.
" } ] }