Suyun Ph Değeri
20 Temmuz 2024

Suyun Ph Değeri

Suyun pH Değeri

pH değeri, herhangi bir çözeltinin asitlik veya bazlık durumunu ifade eden bir ölçü birimidir. Çözeltilerin pH değeri 0 ile 14 arasında değişmektedir. 0 - 7 arası asidik, 7 - 14 arası ise bazik çözelti anlamına gelmekte olup, 7 nötrdür.

Suyun pH Değeri

Suyun pH derecesi de 0'dan 14'e kadar olan değerleri almaktadır. 0 - 7 arası asidik, 7 nötr ve 7 - 14 arası alkali su olarak adlandırılmaktadır. Saf suyun pH derecesi 7'dir. Suyun asidik özellik göstermesi içeriğinde fazladan karbondioksit bulunması, alkali özelliği göstermesi ise fazladan kalsiyum bikarbonat ve alkali tuzları içerdiği anlamına gelmektedir. Ayrıca içeriğinde potasyum, kalsiyum ve magnezyum bulunması suyun asitlik derecesini düşürmektedir. Hafif alkali sular, insan sağlığı açısından daha verimli ve faydalıdır.

Doğada Bulunan Kaynak Sularının pH Değerleri

Doğada bulunan kaynak sularının pH değerleri içerdikleri maddelere göre oldukça farklılık göstermektedir. Suyun pH derecesi içerdiği hidrojen iyonu derişimine bağlıdır. Hidrojen iyonu derişiminin on kat değişmesi, pH değerinin bir birimlik değişimine karşılık gelir. Hem doğal kaynaklarda hem de içme sularında suyun pH değeri hafif alkali veya nötr olmalıdır. Özel olarak, kaynak sularında en uygun pH değeri 6,5 ile 8,5 arası, içme sularında ise 6,5 ve 9,2 arası olmalıdır. Doğal kaynak suları için yasal düzenleme gereği kullanım izin aralığı 4,5 ile 9,5 arası olarak belirlenmiştir.

Suyun Sertlik Derecesi

İdeal suyun pH değerinin yanında sertlik derecesi de sağlık açısından oldukça önemlidir. Sertlik derecesi, suyun içeriğinde bulunan magnezyum ve kalsiyum miktarlarının toplamıdır. Az miktarda kalsiyum ve magnezyum içeren sular yumuşak olarak tanımlanır ve içimi oldukça iyidir. Ancak, vücuda yeteri miktarda mineral alınmamasına sebep olur. Türkiye'de kullanılan içme sularının sertlik dereceleri genel olarak azdır. Suyun sertlik derecesi gibi suyun pH değeri de kalsiyum ve magnezyum değerlerine bağlıdır.

Uluslararası Standartlar

Avrupa Birliği, içme suyu için 15 (FS) sertlik derecesini, Dünya Sağlık Örgütü ise 10 (FS) sertlik derecesini tavsiye etmektedir. En ideal içme suyu pH değeri ise 7,5 ve 8,5 arasındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Suyun Hayatımızdaki Önemi

Suyun Hayatımızdaki Önemi

Suyun Atom Modeli

Suyun Atom Modeli

Popüler İçerikler

Suyun Kaldırma Kuvveti

Suyun Kaldırma Kuvveti

Suyun Ph Değeri

Suyun Ph Değeri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Suda Yüzen Maddeler

Suda Yüzen Maddeler

Suyun Hidrolizi Suyun Hidroliz Özellikleri

Suyun Hidrolizi Suyun Hidroliz Özellikleri

Suyun Genleşmesi

Suyun Genleşmesi

Suda Batan Maddeler

Suda Batan Maddeler

Suyun Faydaları Nelerdir?

Suyun Faydaları Nelerdir?

Güncel

Suyun Görevleri Nelerdir?

Suyun Görevleri Nelerdir?

Güncel

Suda Yaşayan Canlılar

Suda Yaşayan Canlılar

Sıcak Suyun Faydaları Nelerdir?

Sıcak Suyun Faydaları Nelerdir?

Suda Çözünen Vitaminler

Suda Çözünen Vitaminler

Balıklar Suda Nasıl Yaşar

Balıklar Suda Nasıl Yaşar

Suyun Önemi Suyun Hayatımızdaki Önemi

Suyun Önemi Suyun Hayatımızdaki Önemi

Karbonatlı Suyun Zararları

Karbonatlı Suyun Zararları

Saf Suyun Özellikleri

Saf Suyun Özellikleri

Balıklar Suda Nasıl Solunum Yapar

Balıklar Suda Nasıl Solunum Yapar

Su Kirliliğinin Zararları ve Çevresel Etkileri

Su Kirliliğinin Zararları ve Çevresel Etkileri

Suyun Molekül Yapısı

Suyun Molekül Yapısı